Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

SLOBODNA DALMACIJA

SLOBODNA DALMACIJA

Hrvatski dnevni list SLOBODNA DALMACIJA je objavio vjerojatno najviše članaka unatrag 20 i više godina sa temama iz nekonvencionalne medicine gdje je traženo mišljenje HUPED-a i stručne informacije vezano uz pojedina specifična područja. Povod za razne članke su uglavnom bile pritužbe prevarenih korisnika usluga raznih šarlatana, ali i pojedini bitni događaji u području nekonvencionalne medicine.
 

25.07.2022. SLOBODNA DALMACIJA: Čovjek je u Srbiji umro nakon što mu je kiropraktičar slomio kičmu
U razgovoru s Vedranom Korunićem, ravnateljem Akademije kiropraktike, i Igorom Grgićem, predsjednikom Hrvatske udruge kiropraktičara, dobili smo usuglašen stav da je najveći problem što zakon nije ograničio pružanje kiropraktičarskih usluga samo na osobe koje su odgovarajuće educirane i osposobljene za rad, što otvara prostora za nestručan rad onih koji su prošli razne kratke vikend tečajeve.
 

18.06.2012. SLOBODNA DALMACIJA: Nadriradiestezist za zaštitu od ‘valova’ tražio 15.000 kn
Vedran Korunić, predsjednik HUPED-a, kaže nam kako je nekoliko problema vezano uz mjerenja zračenja u stanovima: oni koji to rade najčešće nisu dovoljno dobro educirani za rad s viskom ili elektroničkim uređajima..., kod kojih treba vidjeti jesu li dobro baždareni i servisirani, te da li proizvodi za zaštitu od štetnih zračenja zaista štite od zračenja podzemnih vodenih tokova... ili ne.
 

18.12.2011. SLOBODNA DALMACIJA: Farmaceuti i liječnički lobiji koče zakon o alternativnoj medicini
Prijedlog zakona utemeljio je HUPED i njegovih 1200 terapeuta koji se već dugo bore sa silama koje koče njegovo saborsko izglasavanje. Među njima najjače pozadinske radnje provode, kaže Vedran Korunić, predsjednik HUPED-a, moćna farmaceutska industrija i liječnički lobi, kojima ovakav košmar na tržištu alternative i okultnog podzemlja i te kako odgovara... Za cijeli članak kliknite sliku lijevo.
 

05.02.2011. SLOBODNA DALMACIJA: Nisam ja neki đavolji sluga
U kojoj je fazi zakon o alternativnoj medicini?
Miodrag Krneta - Zakon je u proceduri. Rad na tome počeo je još 2004. godine, kad je tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt formirala savjetodavnu grupu pri Ministarstvu, gdje je HUPED bio nositelj projekta. Ja sam bio jedan od 18 članova koji su sudjelovali u izradi Nacrta zakona... Za cijeli članak kliknite sliku lijevo. 
 

13.01.2011. SLOBODNA DALMACIJA: Hrvatska - raj za ‘babe gatare’
Imamo oko tisuću članova i sedam stalno zaposlenih pri udruzi, ali oni nisu tarot-majstori, čitači sudbine, ni astrolozi, barem ne samo to. Članstvo su zaslužili time što uz spomenuto prakticiraju i neki oblik iscjeljivanja, o čemu moraju podastrijeti diplomu kao dokaz, ili liječničku dokumentaciju osobe kojoj su pomogli ako prakticiraju intuitivne metode za koje nema diplome – pojasnio je Korunić, te izrazio žaljenje zbog činjenice da na terenu alternativnih iscjeljenja ima puno “šarlatana koji rade na crno”... Za cijeli članak kliknite na sliku lijevo.
 

25.04.2009. SLOBODNA DALMACIJA: Šarlatani ili iscjelitelji?
Predsjednik HUPED-a Vedran Korunić kaže da okupljaju 500 licenciranih terapeuta koji su dobili certifikat na temelju diploma s raznih provjerenih škola na kojima se temeljito izučava alternativna medicina ili su minimalno ozdravili 10 osoba, što su dokazali medicinskim nalazima prije i poslije tretmana. No, osim tih 500, recimo provjerenih terapeuta, djeluje još oko 4000 tisuće osoba koji se nazivaju iscjeljitelji...
 

- sažeci ostalih članaka SLOBODNE DALMACIJE u izradi