Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

PRAVILNIK O STRUČNOM USAVRŠAVANJU TERAPEUTA I ISCJELITELJA TE DOBIVANJU KVALIFIKACIJA I PRIZNANJA STRUKE

PRAVILNIK O STRUČNOM USAVRŠAVANJU TERAPEUTA I ISCJELITELJA TE DOBIVANJU KVALIFIKACIJA I PRIZNANJA STRUKE

Iscjeliteljsko terapeutska djelatnost je gospodarska djelatnost izvan zdravstvenog sustava te je kao takva pravno dozvoljena u Hrvatskoj. Naravno, iscjelitelji i terapeuti svojim postupcima ne smiju ulaziti u područje koje je definirano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti te Zakonom o psihoterapeutskoj djelatnosti. Drugim riječima iscjeliteljima je zabranjeno postavljati dijagnoze, liječiti, propisivati lijekove te pružati psihoterapeutske usluge. Iscjeljivanje nije postupak liječenja, iscjeljenje nije izlječenje, a razni proizvodi i uređaji koje iscjelitelji koriste nisu medicinski proizvodi ili uređaji niti lijekovi te kao takvi ne trebaju dozvolu od HALMED-a.


 • Vezano uz tu činjenicu upozorili bi i na razne novinare koji iz nedovoljne informiranosti o temi o kojoj pišu koriste u svojim člancima krive termine kako bi opisali rad pojedinih iscjelitelja pa je tako npr. u prošlom broju ZAGREB NEWS-a novinar koristio termine liječenje i izlječenje kako bi opisao rad inače vrlo uspješnog iscjelitelja koji nikad za sebe ne govori da se bavi liječenjem niti da je nekoga izlječio već koristi samo termine iscjeljivanje i iscjeljenje.
 • Upozorili bi i na članak koji je objavljen na portalu index.hr od strane "novinara" Nenada Jarića Dauenahuera gdje se miješaju točne, polutočne pa i netočne informacije vezane uz temu lažnih edukacija, magisterija i doktorata alternativne medicine koje izdaje nedavno formirana udruga HUPAM ili HUPM (Hrvatsko udruženje prirodne medicine). Pazi bezobrazluka, odabrali ime slično HUPED-u... Udrugu je otvorila jedna tarot majstorica Maja Panić koja inače nikakve veze nema sa iscjeljivanjem niti je ikada bilo koga iscjelila... a eto počela je organizirati dopisne edukacije iz prirodne medicine te dodjeljivati titule kao što su: "magistar znanosti prirodne medicine", "doktor alternativne medicine", "dr.mag.prirod.med" itd. Napominjemo da se radi o dopisnim edukacijama (dakle bez ikakvog relevantnog predavača), gdje na mail po uplati dobivate skripte sa tekstovima koji su besplatno skinuti sa interneta... Na svoju stranicu ali i papire koje je izdala nekim osobama, stavila je čak i hrvatski grb što je dozvoljeno samo državnim institucijama.
 • HUPED sa svime time i sa tom udrugom naravno nema nikakve veze, no unatoč tome naša organizacija se u jednoj rečenici članka spominje u krivom kontekstu umjesto da nas je novinar kontaktirao i zatražio mišljenje o tome... Izdavanje ovih gore lažnih titula je svakako pogrešna i kažnjiva stvar, no trpati to u isti koš sa svim uslugama i edukacijama iz područja komplementarne i alternativne medicine i pisati da je baš sve nadrilječništvo pozivajuči se na zakone koji sa tim vrstama edukacija nemaju direktne veze je velika novinarska greška, posljedica neznanja i nedovoljne informiranosti o temi. Svakako je dobro da se je upozorilo na protuzakoniti rad tamo spomenute udruge i izdavanje lažnih certifikata na temelju nikakve stručne osposobljenosti, no iznositi još i razne poluistine i neistine o cijelome području komplementarne medicine je dno dna novinarstva. Takvi lažni novinari čine štetu našoj struci ali i društvu opčenito te isto tako i zbunjuju državne institucije raznim upitima o neprovjerenim i poluistinitim informacijama.

Naša organizacija već dugi niz godina provodi edukaciju iz raznih područja komplementarne i alternativne medicine od kojih je trenutno jedino akupunktura ako ju primjenjuju liječnici priznata u službenoj medicini.
Neke naše edukacije traju čak dvije pa i tri godine, a neke znatno kraće. Sve ovisi o samoj djelatnosti i propisima same struke.

Kod nas se možete educirati u broinim područjima kao što su:
- TRADICIONALNA KINESKA MEDICINA
(akupunktura, ušna akupunktura, tui-na terapija sa akupresurom, elektroakupunktura...)
- KLASIČNA I KLINIČKA HOMEOPATIJA
- MEDICINSKA KIROPRAKTIKA
- AROMATERAPIJA
- HIDŽAMA - CUPPING TERAPIJA
- BIOENERGOTERAPIJA
- RADIESTEZIJA
- KRISTALOTERAPIJA
- REIKI
i niz drugih metoda koje su navedene na linku: APED

Za veterinare organiziramo ove edukacije:
VETERINARSKA AKUPUNKTURA
VETERINARSKA HOMEOPATIJA


Za iscjelitelje i terapeute koji nemaju medicinsko predznanje, a potrebno im je zbog dobivanja certifikata i diploma te licenci za rad iz područja homeopatije, tradicionalne kineske medicine, zatim za rad sa uređajima i proizvodima za frekvencijsku analizu i iscjeljivanje te za niz drugih metoda, organiziramo ove edukacije:
- OSNOVE PREDKLINIČKE I KLINIČKE MEDICINE 
(po završetku postaje se "praktičar struke" odnosno pojedine metode rada - homeopatije, akupunkture, frekvencijske analize i terapije itd)
- OSNOVE KLINIČKE PSIHIJATRIJE I PSIHOLOGIJE
(po završetku se dobiva kvalifikacija "specijalist struke" odnosno "specijalist homeopatije", "specijalist kiropraktike" ili specijalist bilo koje druge nekonvencionalne metode za koju terapeut ima licencu za rad)
- OSNOVE FILOZOFSKO-RELIGIJSKIH SUSTAVA i NJIHOVIH PRAKSI 
(po završetku dobiva se kvalifikacija "doktor struke" odnosno "doktor homeopatije" ili doktor bilo koje druge metode ukoliko su odrealizirani i ostali uvjeti same struke)U Pravilniku o stručnom usavršavanju terapeuta i iscjelitelja te dodjeli kvalifikacija i priznanja struke definirano je niz pojmova, stupnjeva te postupaka kako se postaje iscjelitelj, terapeut pa i kako se dobivaju stručne kvalifikacije i stručna priznanja. Sva ostala pitanja možete poslati na našu e-mail adresu: huped@huped.hr

Ovaj pravilnik, dijelovi pravilnika i svi pojmovi, njihove definicije te nazivi kvalifikacija i priznanja koja se spominju ovdje ne smiju se koristiti od strane drugih organizacija i pojedinaca u svrhu protupravnog stjecanja nepripadne financijske i druge koristi te zavaravanja potrošaća - terapeuta, iscjelitelja i korisnika njihovih usluga.
To se odnosi i na način definiranja i korištenja termina: prirodna medicina, energetska medicina i duhovna medicina te alternativne savjetodavne djelatnosti PRAVILNIK O STRUČNOM USAVRŠAVANJU TERAPEUTA I ISCJELITELJA TE DOBIVANJU KVALIFIKACIJA I PRIZNANJA STRUKE


Članak 1.

Ovim se Pravilnikom definiraju osnovni termini te utvrđuju uvjeti za:

 • dobivanje naziva terapeut i/ili iscjelitelj te dobivanje certifikata, diplome i licence za rad
 • trajno usavršavanje terapeuta i iscjelitelja te produživanje licence
 • dobivanje stručnih kvalifikacija i priznanja struke


I   Osnovni termini i podjele u nekonvencionalnoj medicini

Članak 2.

PRIRODNA MEDICINA

Djelatnosti prirodne medicine uključuju sve terapijske postupke u kojima se prema posebnim pravilima za svaku metodu koriste prirodni, kemijski neobrađeni sastojci i preparati (ljekovito bilje, minerali, eterična ulja, medni preparati, zdrava hrana i tome slično). To su pripravci koji se piju, jedu, mažu, udišu ili nekako drugačije konzumiraju.

Metode rada su homeopatija, fitoterapija unutar raznih tradicionalnih sustava (kineska medicina, arapska, indijska…), aromaterapija, terapija Bachovim kapima itd.

ENERGETSKA MEDICINA

Djelatnosti energetske medicine uključuju sve terapijsko iscjeliteljske postupke u kojima se prema posebnim pravilima za svaku pojedinu metodu uspostavlja energetska ravnoteža i protok u organizmu.

Metode rada su: akupunktura, tuina terapija, akupresura, refleksoterapija, shiatsu, sve vrste manualnih metoda kojima se oslobađaju blokade na živcima i oslobađa se protok bioelektričnih impulsa, zatim bioenergoterapija, kristaloterapija, regresoterapija, reiki, pranic healing, biohealing itd.

DUHOVNA MEDICINA

Djelatnosti duhovne medicine uključuju sve iscjeliteljske postupke u kojima se prema posebnim pravilima svake metode vjerom u Boga, neovisno unutar kojeg vjerskog sustava, potiču ozdravljujući procesi u čovjeku. Iscjelitelj je ovdje sam Bog, a čovjek može biti samo njegov posrednik.

Tu spadaju sve metode koje se primjenjuju unutar formalnih vjerskih sustava uključujući i egzorcizam te razni oblici duhovnih obnova koje vode vjerski karizmatici ali i metode izvan formalnih vjerskih sustava koje prakticiraju iscjelitelji uglavnom u formi grupnih pa i masovnih događanja.

ALTERNATIVNE SAVJETODAVNE DJELATNOSTI

Alternativne savjetodavne djelatnosti uključuju sve postupke analize energetskog, funkcionalnog i općeg stanja čovjeka i okoline u kojoj se živi i djeluje.

Tu spadaju sve kompjuterske analize energetskog i funkcionalnog stanja organizma ali i radiestezija, numerologija, grafologija, iridologila, analiza pulsa iz ayurvede, zatim analize prostora kao što su feng shui i vastu te iscjeliteljske analize arhetipskih simbola i čovjekove pozicije u najširem smislu.


II  Dobivanje naziva terapeut, iscjelitelj te certifikata, diplome i licence

Članak 3.

TERAPEUT je osoba koja se nakon odgovarajućeg profesionalnog osposobljavanja bavi pružanjem usluga iz područja prirodne i/ili energetske medicine.

ISCJELITELJ je osoba koja se nakon odgovarajućeg profesionalnog osposobljavanja bavi pružanjem usluga iz područja energetske i/ili duhovne medicine.

U iznimnim slučajevima kada se radi o posebnoj nadarenosti iscjelitelj može biti i osoba koja postojeći i standardiziran sustav obrazovanja nije prošla ali je dokazala svoje iscjeliteljske sposobnosti.

CERTIFIKAT je potvrda o uspješno završenom školovanju za praktičara jedne ili više metoda prirodne, energetske i/ili duhovne medicine. Certifikat može izdati HUPED ukoliko je edukacija organizirana u HUPED-u ili neka od partnerskih ustanova za edukaciju te licencirani instruktori za pojedine metode rada.

DIPLOMA je potvrda o uspješno završenom višegodišnjem obrazovnom programu u sustavu APED-a.

LICENCA je dozvola za rad koju izdaje HUPED u Hrvatskoj ili EUNES za EU na temelju potvrde o edukaciji ili osposobljenosti - CERTIFIKATA ili DIPLOME, a služi kao potvrda da se iscjelitelj odnosno terapeut pridržava svih postojećih propisa i zakona.


Članak 4.

Svi redovni članovi HUPED-a su istovremeno i terapeuti odnosno iscjelitelji. Pridruženi članovi su iscjelitelji odnosno terapeuti ukoliko ispunjavaju sve uvjete za pridruženog člana / terapeuta iz Statuta i terapeutskog Kodeksa.


Članak 5.

Prilikom prijave za članstvo potrebno je priložiti:

 • ispunjenu pristupnicu za FIZIČKE OSOBE ili za PRAVNE OSOBE
 • kod javnog bilježnika ovjerenu i ako nije na hrvatskom prevedenu kopiju diplome, potvrde o školovanju odnosno certifikata (iz inozemstva ili Hrvatske);
 • minimalno 10 dokaza ili svjedočanstava od osoba koje su doživjele iscjeljenje ako se radi o energetskom ili duhovnom iscjeliteljskom radu gdje edukacija ne postoji;
 • potvrđenu kopiju uplatnice iznosa za članarinu i licencu.

 
Članak 6.

HUPED priznaje diplome, certifikate, dozvole dobivene od strane inozemnih visokoškolskih ustanova i ostalih strukovnih organizacija koje se bave školovanjem budućih terapeuta te iscjelitelja i na osnovu njih dodjeljuje licencu. HUPED priznaje i potvrde/certifikate dobivene i u Hrvatskoj. Popis obrazovnih ustanova naveden je u "dodacima".


Članak 7.

Stručna Komisija HUPED-a na svojim sjednicama raspravlja prijedloge o priznavanju potvrda/certifikata dobivenih od strane ustanova i organizacija koje još nisu na popisu u "dodacima".
Odluku donosi Predsjednik na temelju preporuke stručne Komisije ili sam na osnovu osobne procjene.


Članak 8.

Sjednice Komisije se mogu odvijati fizičkim sudjelovanjem članova na sjednici ali i preko Interneta, uz pomoć elektroničke pošte zatim kao videokonferencije i sl.


Članak 9.

Redovni članovi mogu i preko HUPED-a organizirati školovanje za svoje učenike te tada HUPED izdaje certifikat o završenom tečaju kod određenog terapeuta te licencu za rad.
U svim ostalim slučajevima HUPED izdaje licencu na temelju diplome, certifikata ili uvjerenja dobivene od pojedinaca ili drugih organizacija iz Hrvatske i/ili inozemstva.


Članak 10.

Licencu izdaje Predsjednik Upravnog vijeća i ona je pravovaljana uz njegov potpis i žig.
 

III  Trajno usavršavanje terapeuta i iscjelitelja te produživanje licence


Članak 11.

CERTIFIKAT i DIPLOMA su trajne potvrda o edukaciji u određenom području prirodne, energetske i duhovne medicine.

LICENCA se izdaje na period od dvije godine. Produžuje se prikupljanjem bodova putem obaveznog sudjelovanja (pasivnog i/ili aktivnog) na godišnjem kongresu kojeg organizira HUPED, zatim sudjelovanjem na sjednicama stručne Komisije i Upravnog vijeća (ukoliko je terapeut član tih tijela), vlastitim aktivnostima i/ili prikupljanjem dovoljnog broja anketnih listića / svjedočanstava / medicinske dokumentacije od strane zadovoljnih korisnika njegovih usluga u periodu od dvije godine.


Članak 12.

Na osnovu uvjeta iz članka 11. terapeut mora skupiti minimalno 100 bodova u roku od 2 godine u svrhu produživanja licence.

Bodovi se dodjeljuju na ovaj način:

 • sudjelovanje na godišnjim kongresima ili sajmovima udruženja donosi 10 bodova za pasivno sudjelovanje, a 20 bodova za aktivno sudjelovanje na kongresu (kao predavač);
 • sudjelovanje članova tijela na sjednicama Upravnog vijeća i stručne Komisije donosi 5 bodova po sjednici;
 • organizacija stručnog terapeutskog skupa od strane terapeuta - članova pod pokroviteljstvom HUPED-a donosi 20 bodova, a samo sudjelovanje na njemu 10 bodova.
 • anketni listići prikupljeni od strane korisnika terapeutskih usluga se boduju na taj način da svaki pozitivno ispunjeni listić bez obzira da li se radi o potpunom ozdravljenju / iscjeljenju ili samo poboljšanju zdravstvenog stanja korisnika usluga, donosi 5 bodova.

Anketni listići ispunjeni od strane nezadovoljnih korisnika terapeutskih usluga poništavaju 10 prikupljenih bodova.

Anketni listovi su dostupni i na internet stranici www.huped.hr/hr/anketni-list u ONLINE OBLIKU.


Članak 13.

U slučaju većeg broja prikupljenih anketnih listića od strane nezadovoljnih korisnika te u slučaju drugih nepravilnosti u radu terapeuta i/ili iscjelitelja, Upravno vijeće HUPED-a može pokrenuti disciplinski postupak koji se može sastojati u:
- izricanju opomene i upozorenja o prijavljenim nepravilnostima terapeutu odnosno iscjelitelju;
- donošenju odluke o dodatnom osposobljavanju;
- oduzimanju licence i
- provođenju ostalih kaznenih postupaka na temelju terapeutskog KODEKSA.


IV   Dobivanje kvalifikacija i priznanja struke od strane HUPED-a


Članak 14.

Kvalifikacije struke kao što npr. homeopat, specijalist homeopatije ili doktor homeopatije odnosno bilo koje druge terapeutsko iscjeliteljske metode označavaju nivo postignutog obrazovanja i osposobljenosti unutar pojedine metode rada.

Priznanja struke kao što su: doktor prirodne medicine, doktor energetske medicine i doktor duhovne medicine dodjeljuju se terapeutima i iscjeliteljima za originalne terapeutsko iscjeliteljske metode te za druga originalna dostignuća.

Kvalifikacije i priznanja struke navedena u ovome Pravilniku smije dodjeljivati samo ovlaštena organizacija - IPED.


IV - A:  Dobivanje kvalifikacija struke


Članak 15.

Ako se završi školovanje za neku od terapeutsko iscjeliteljskih metoda onda se dobivaju kvalifikacije struke:

praktičar struke odnosno homeopatije, akupunkture, kiropraktike odnosno bilo koje druge terapeutsko iscjeliteljske metode uz uvjet da je položen ispit iz Osnova predkliničke i kliničke medicine za terapeute i iscjelitelje

specijalist struke odnosno homeopatije. akupunkture, kiropraktike ili bilo koje druge terapeutsko iscjeliteljske metode uz uvjet da je položen ispit iz Osnova kliničke psihijatrije i psihologije i odrealiziran određen broj sati praktičnog rada u primjeni metode na klijentima;

doktor struke odnosno homeopatije. akupunkture, kiropraktike ili bilo koje druge terapeutsko iscjeliteljske metode uz uvjet da je položen ispit iz Osnova filozofsko-religijskih sustava i njihovih praksi i odrealiziran određen broj sati praktičnog rada u primjeni metode na klijentima.


Članak 16.

Ako se radi o radu sa od strane IPED-a licenciranim nemedicinskim kompjuterskim sustavima i uređajima za energetsku i funkcionalnu analizu te frekvencijsku terapiju izvan zdravstvenog sustava potrebno je nakon položenih ispita za dobivanje kvalifikacija struke iz članka 14 ovoga pravilnika, proći još minimalno 20 sati praktičnog rada na uređaju što kao vrstu osposobljavanja definira proizvođač uređaja, zatim 30 sati teoretskog i praktičnog rada za specijalistu te 50 sati za dobivanje kvalifikacije doktor analize i terapije određenim uređajem.

Licenca za osnovni rad sa uređajem dobiva se već nakon 20 sati obuke za rad sa uređajem i položenog ispita za kvalifikaciju praktičar struke.


Članak 17.

Ako se radi o terapeutsko iscjeliteljskim metodama onda je za dobivanje kvalifikacija struke potrebno položiti sve ispite uz dodatni uvjet za kvalifikaciju doktor struke koji uključuje minimalno dvije godine praktičnog rada u određenoj terapeutsko iscjeliteljskoj struci i minimalno 100 uspješno obrađenih klijenata.


Članak 18.

Nazivi kvalifikacija struke pišu se iza imena i prezimena:
Petar Petrović, homeopat (za praktičara homeopatije) ili specijalist homeopatije (kratica: spec. hom. ili spec. homeopatije) ili doktor homeopatije (dr. hom. ili dr. homeopatije).

Na sličan način koriste se i nazivi te kratice za sve druge metode prirodne, energetske ili duhovne medicine.


IV - B:   Dobivanje priznanja struke


Članak 19.

Priznanja struke kao što su Dr. P.M., Dr. E.M., Dr. D.M. dodjeljuju se od strane stručne Komisije na temelju posebnih teorijskih i/ili praktičnih dostignuća u području prirodne, energetske i/ili duhovne medicine i predstavljaju najviši dosegnuti nivo struke.


Članak 20.

Pod dostignućima na području teorije prirodne, energetske i/ili duhovne medicine podrazumijeva se doprinos u razumijevanju mehanizma funkcioniranja pojedine terapeutskog područja ili metode. Teorija koja se iznosi bi trebala biti originalna, a ukoliko se nadograđuje na već postojeće spoznaje onda bi njena primjena/nadopuna trebala biti originalno autorsko djelo.

Pismeni dio prijave za stručno priznanje za dostignuća na području teorije treba sadržavati:
1. naziv teorije,
2. kratak sažetak teorije i navesti područja njene primjene,
3. detaljno objašnjenje teorije koje između ostalog treba sadržavati:
                  a. originalne elemente teorije
                  b. način na koji se došlo do originalnih elemenata
                  c. primjeri iz prakse koje ta teorija objašnjava
4. literatura kojom ste se eventualno služili.

Ukoliko se radi samo o vašoj originalnoj nadopuni već postojeće teorije onda je potrebna usporedba postojeće teorije i teorije s Vašom nadopunom u razumijevanju određene problematike

Ukoliko se radi o vašoj originalnoj teoriji potrebno je pojasniti čime vaša teorija doprinosi razumijevanju određene terapeutske problematike, a što već postojeće teorije i objašnjenja to nisu mogle.

NAPOMENE:

 • Važno je da se konkretno držite zadanih tema. Nije potrebno široko teoretizirati o već poznatim činjenicama.
 • Rad predati u 7 primjeraka, mjesec dana prije prezentacije.
 • Konzultirajte HUPED prije predaje referata kako bi se utvrdili eventualni nedostaci ili nejasnoće.


Članak 21.

Ukoliko se radi o posebnim dostignućima u praktičnom radu (nova vrsta terapije) onda se zahtjevu prilaže kratki opis terapije, način njenog djelovanja te najmanje 100 ispunjenih anketnih listića od strane korisnika te metode na osnovu kojih se može zaključiti da je metoda djelotvorna. U tim anketnim listićima je potrebno da svaki klijent navede i svoje osobne podatke. Anketni listići se mogu dobiti na zahtjev iz udruženja ili se ispunjavaju ONLINE na Internet stranici www.huped.hr/hr/anketni-list

Pismeni dio prijave za stručno priznanje za originalni terapeutski rad treba sadržavati:
   1. naziv metode,
   2. kratak opis metode i način rada,
   3. opis originalnih elemenata metode,
   4. način na koji se došlo do originalnih elemenata,
   5. primjere iz prakse,
   6. preporuke liječnika sa kojima se surađuje.


Ukoliko se radi o Vašem originalnom doprinosu kvaliteti već postojeće metode:

Potrebna je usporedba učinaka klasičnom (poznatom) metodom i novom Vašom metodom pri čemu mora biti ista dobna grupa i vrsta tegoba.

Priložena dokumentacija koja to potvrđuje mogu biti i dodatni anketni listići ispunjeni od strane onih korisnika usluga koji su se koristili uslugama drugih terapeuta srodne terapeutske discipline.

Ispunjenih anketnih listića korisnika vaše modificirane metode treba biti najmanje 100 kom, a po mogućnosti i više jer možda neće biti sve ankete uvažene. Obavezno moraju biti navedeni telefonski brojevi i adrese korisnika u anketi.
 
Ukoliko se radi o vašoj originalnoj terapeutskoj metodi:

Ispunjenih anketnih listića korisnika vaše originalne metode mora biti najmanje 100, a može i više jer možda neće biti sve ankete uvažene. Obavezno moraju biti navedeni telefonski brojevi i adrese korisnika u anketi.

NAPOMENE:

 • Rad predati u 7 primjeraka, mjesec dana prije prezentacije.
 • Važno je da se terapeuti konkretno drže zadanih tema. Nije potrebno široko teoretizirati o već poznatim činjenicama.
 • Konzultirajte HUPED prije predaje referata kako bi se utvrdili eventualni nedostaci ili nejasnoće.

 
Članak 22.

Teorija ili opis/demonstracija originalnog terapeutskog rada se iznosi pred Upravnim vijećem i stručnom Komisijom HUPED-a na sjednici i ukoliko se svi članovi Komisije nakon izlaganja i diskusije slože onda se dodjeljuje stručno priznanje: doktor duhovne medicine (dr. D.M.) ili doktor energetske medicine (dr. E.M.) ili doktor prirodne medicine (dr. P.M.), ovisno o vrsti medicine na koje se izlaganje odnosi.

U slučaju da se radi o opsežnijoj teoriji koja baca svijetlo razumijevanja na niz različitih terapeutskih vrsta od kojih neke spadaju u prirodnu medicinu, neke u energetsku medicinu, a neke možda i u duhovnu medicinu onda se dobiva više stručnih priznanja: doktor prirodne i/ili energetske i/ili duhovne medicine ovisno o tome koja područja teorija pokriva.
 

Članak 23.

Priznanja struke se pišu na taj način da "dr." stoji ispred imena, a kratica koja označuje vrstu medicine iza imena npr: dr. Petar Petrović, E.M.

U slučaju opsežnije teorije priznanja struke se pišu na taj način da "dr." stoji ispred imena, a kratice koje označavaju vrstu medicina iza imena jedna za drugom kao npr: dr. Petar Petrović, P.M., E.M. za slučaj da njegova teorija pokriva terapeutske discipline sa područja prirodne i energetske medicine i sl.
 

Članak 24.

Prijava za dodjelu priznanja struke se vrši tako da se zahtjev u pismenom obliku šalje na adresu udruženja ili na e-mail: huped@huped.hr

Ukoliko se radi o novoj metaznanstvenoj ili znanstvenoj teoriji onda se ona u pismenom obliku prilaže zahtjevu.

Po prijemu zahtjeva Udruženje šalje obavijest o terminu kada će biti sljedeći sastanak stručne Komisije i Upravnog vijeća te usmeno izlaganje/demonstracija.

 


Ovaj pravilnik, dijelovi pravilnika i svi pojmovi, njihove definicije te nazivi kvalifikacija i priznanja koja se spominju ovdje ne smiju se koristiti od strane drugih organizacija i pojedinaca u svrhu protupravnog stjecanja nepripadne financijske i druge koristi te zavaravanja potrošača - terapeuta, iscjelitelja i korisnika njihovih usluga.D O D A C I
Ustanove čije školovanje HUPED automatski priznaje i izdaje terapeutsku Licencu


A Y U R V E D A

Udruga za znanost i religiju "BHAKTIVEDANTA"


A K U P U N K T U R A

Akademija tradicionalne kineske medicine pri APED-u
Hrvatsko društvo za akupunkturu pri Hrvatskom liječničkom zboru (tečajevi samo za liječnike!)


A R O M A T E R A P I J A

HRVATSKA
Škole AROMARA i AROMAVITA


H O M E O P A T I J A

London College of Classical Homeopathy International (LCCHI)
London International College of  Homeopathy (LICH)
Toronto School of Homeopathic Medicine
i druge priznate škole i koleđi u inozemstvu

HRVATSKA
Akademija klasične i kliničke homeopatije pri APED-u


K I R O P R A K T I K A

Lista akreditiranih fakulteta na kojima se stječe titula doktora kiropraktike:
 
CANADIAN MEMORIAL COLLEGE
CLEVELAND CHIROPRACTIC COLLEGE OF KANSAS CITY
CLEVELAND CHIROPRACTIC COLLEGE OF LOS ANGELES
LIFE UNIVERSITY SHOOL OF CHIROPRACTIC
LIFE CHIROPRACTIC COLLEGE WEST
LOGAN COLLEGE OF CHIROPRACTIC
NEW YORK COLLEGE OF CHIROPRACTIC
PALMER COLLEGE OF CHIROPRACTIC
PALMER COLLEGE OF CHIROPRACTIC WEST
PARKER COLLEGE OF CHIROPRACTIC
LOS ANGELES CHIROPRACTIC COLLEGE
NATIONAL COLLEGE OF CHIROPRACTIC
NORTHWESTERN COLLEGE OF CHIROPRACTIC
ROYAL MELBOURNE INSTITUTE OF TECHNOLOGY
MACQUARIE UNIVERSITY AUSTRALIA
SHERMAN COLLEGE OF STRAIGHT CHIROPRACTIC
TEXAS CHIROPRACTIC COLLEGE
UNIVERSTE DU QUEBEC A TROIS-RIVIERS
UNIVERSITY OF BRIDGEPORT
WESTERN STATES CHIROPRACTIC COLLEGE

HRVATSKA
U Hrvatskoj se provodi edukacija iz kiropraktike samo za zdravstvene radnike u organizaciji HUPED-a pod nazivom AKADEMIJA KIROPRAKTIKE.


K I N E Z I O L O G I J A

INOZEMSTVO

- Touch For Health-Dr. John Thie

- Primjenjena kineziologija dr. George Goodheart/ Applied Kinesiology - Biokoneziologija John Barton's - Primjenjena fiziologija Richard Utt - Edukinestetika i Three in One Concepts Gordon Stoke's Daniel Whiteside

HRVATSKA
U Hrvatskoj se povremeno održavaju tečajevi od strane načih članova - kineziologa


R E I K I
- Hrvatska asocijacija reikista "REIKI USUI", Zagreb
- Hrvatska reiki liga, Zagreb
- niz pojedinaca koji kao reiki majstori/učitelji djeluju kao redovni članovi HUPED-a


B I O E N E R G O T E R A P I J A
- svi registrirani redovni članovi - bioenergoterapeuti, koji pružaju poduku


U IZRADI JE NADOPUNA OVOGA POPISA...