Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

09.09.2015.g. RTL DIREKT: Krajnosti nikad nisu dobre

09.09.2015.g. RTL DIREKT: Krajnosti nikad nisu dobre

Smrt dječaka u Rijeci ponovno razbuktala rasprave o znanosti i paraznanosti koja sve više uzima maha

Smrt dječaka u Rijeci, čiji su ga fanatični roditelji odbili liječiti u bolnici od raka limfoma, ponovno je razbuktala rasprave o znanosti i paraznanosti koja sve više uzima maha ponekad i sa smrtonosnim posljedicama. Što samo pokazaje da krajnosti nikad nisu dobre. Što učiniti kada se razbolite i kako odlučiti koji je pristup za vas? Svaka medicina pa tako i službena treba obuhvatiti pacijenta u cjelini. Skepsa prema standardnom liječenju ne smije prevladati.


"Ne napuštaj ono za što postoji zdravorazumski, eksplicitni i logični pokazatelji da funkcionira. A sve drugo na to, što god želiš prakticiraj do mile volje", kaže prof.dr.sc. Vladimir Trkulja iz Zavod za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. 


Iz dana u dan sve više oboljelih pacijenata u slučaju kad dođu do zida ili misle da im klasična metoda liječenja ne može pomoći odabiru alternativne puteve. Komplementarna i alternativna medicina sve više iskaču kao uspješan dodatak ka izlječenju. Ipak, ne smije se biti isključiv. 
"Simbioza je jako bitna ali nju treba definirati stručna osoba, znači liječnik, farmaceut u suradnji sa stručnjacima alternativne i komplementarne medicine", objašnjava Vedran Korunić, predsjednik Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu.


Iz Udruge za promicanje prava pacijenata naglašavaju da se ponuđeni izbori liječenja moraju zakonski regulirati.
"Znamo da bi to trebalo pomoći, ali još uvijek nismo napisali zakone po čemu bi to bilo potpuno legalno, da čovjek kad se pojavi kao osiguranik zdravstva može odabrati komplementarni način liječenja", rekla je mr. sc. Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Udruge. 


Ivana Popović pobijedila je dvije bitke s rakom i već četvrtu godinu je, kaže, više nego dobro. Njezin izbor da nakon operacije ne uzima kemoterapiju je bio rizik koji je spremno i svjesno prihvatila. 
"Svaka moja odluka je bila ne stihijska niti izazvana ikakvim uviđajima u svemiru, već isključivo ogromnim informiranjem", kaže. 
Svaki njezin korak su znali i doktori, a i pokojni otac je, kaže, bio liječnik. U njezinom slučaju, šanse izlječenja su bile velike.
"Moraš jednostavno shvatiti da je uzrok bolesti uglavnom disharmonija. Moraš postat harmoničan, a to je puno teže nego ići stalno kod doktora i pitati ga za stanje", kaže Ivana. 

Proces izlječenja nije lagan ni kratak, ali ako ste dobro informirani, znat će te što je najbolje za vas i vaše tijelo.


LINK NA ORIGINALNI ČLANAK
I VIDEO PRILOG EMITIRAN U OKVIRU
INFORMATIVNE EMISIJE NA RTL-U:
RTL DIREKT