Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

11. KONGRES O SURADNJI KLASIČNE I NEKONVENCIONALNE MEDICINE S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM, 2015.g.

11. KONGRES O SURADNJI KLASIČNE I NEKONVENCIONALNE MEDICINE S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM, 2015.g.

11. HUPED-ov kongres održao se je 17.10.2015.g. na Zagrebačkom Velesajmu u dvorani BRIJUNI koja je bila skoro do kraja puna tokom održavanja svih predavanja i diskusija. Predavači i sudionici su došli iz država bivše YU te su izvjestili o pravnom statusu komplementarne i alternativne medicine (CAM) u svojim zemljama.  
Glavna tema okrugloga stola kongresa je nosila naziv: "VRIJEME KONAČNE ODLUKE:
Alternativna i komplementarna medicina u rukama kvalificiranih iscjelitelja ili farmaceutsko medicinskih lobija
?"

Iskustva koja smo čuli iz susjednih država će znatno doprinjeti regulaciji CAM metoda u Hrvatskoj.


GOVORNICI I SUDIONICI OKRUGLOG STOLA KONGRESA

- Prof.dr.sc.prim. Darko Ropac, dr.med. je sudionike skupa upoznao sa edukacijom iscjelitelja i terapeuta iz područja PREDKLINIČKE I KLINIČKE MEDICINE koja se u Hrvatskoj provodi na već drugoj generaciji iscjelitelja i terapeuta. 

- Prof. Vera Đorđević je izvjestila sudionike o pravnom statusu CAM metoda u Republici Srbiji gdje iscjelitelji koji nisu zdravstveni radnici djeluju ilegalno skrivajući se unutar raznih salona za masažu ili pak kozmetičkih salona s obzirom da je prema važećem srpskom zakonu bavljenje iscjeliteljsko terapeutskim metodama legalno omogućeno samo zdravstvenim radnicima. 

- Branka Lovrečič, univ. dipl. psih. je došla iz Republike Slovenije u ime Instituta BION te je izvjestila o radu instituta na dokazivanju djelotvornosti proizvoda alternativne i komplementarne medicine i sposobnosti iscjelitelja, pri čemu se koriste i medicinski instrumenti kao što je medicinski uređaj za mjerenje moždanih valova (EEG) te drugi instrumenti i postupci koji pouzdano to sve mogu dokazati. Do sada je i nekoliko tvrtki iz Hrvatske dobilo certifikat BION-a kao potvrdu djelotvornosti svojih proizvoda. Izvještaj je bio uz PREZENTACIJU koju možete pogledati u PDF formatu na linku: INSTITUT BION PREZENTACIJA

- Smajo Safić Gupta, Vaidya, doktor ayurvedske medicine  je došao iz Republike Slovenije kao predstavnik Udruženja integrativne medicine Slovenije te je dao izvještaj o statusu AYURVEDSKE MEDICINE u Sloveniji i svijetu. Njegov izvještaj možete također pogledati u PDF formatu na linku: AYURVEDSKA MEDICINA

- Dr. Muharem Memović, E.M. je došao iz Crne Gore kao predstavnik Instituta preventivne, tradicionalne i narodne medicine Crne Gore te je izvjestio o statusu CAM metoda u svojoj zemlji i dugogodišnjoj dobroj suradnji HUPED-a i njihovog Instituta.

- Miodrag Krneta je dao izvještaj o sudjelovanju na niz međunarodnih medicinskih simpozija sa svojim istraživanjem u području komplementarne medicine te o radu državnog Instituta u Moskvi za komplementarnu medicinu sa kojim HUPED počinje ostvarivati suradnju.

- Dr. Ante Šegedin, E.M. je dao izvještaj o svojim istraživanjima u području energetske medicine sporta gdje su postignuti značajni uspjesi u poboljšanju uspjeha sportaša primjenom alternativnih metoda rada. 

- Dr. Vesna Lecher Švarc, spec.psihijatar (Specijalistička psihijatrijska ordinacija Zaprešić)  i prim.dr. Ljubomir Radovančević, dr.med. (potpredsjednik Udruge za zaštitu prava pacijenata i član Upravnog vijeća HUPED-a) su govorili O KAMENJU SPOTICANJA I DILEMAMA U SURADNJI MEDICINE I ALTERNATIVE. Članak je dostupan ovdje u PDF formatu.


ZAKLJUČAK KONGRESA

Komplementarna i alternativna medicina (CAM) u Republici Hrvatskoj mora biti do kraja definirana posebnim zakonom koji će omogućiti i onima koji nisu zdravstveni radnici da budu samostalni u izvođenju terapeutsko iscjeliteljskih metoda.
Osnovni preduvjet za to je edukacija iz osnova medicine (prilagođeno za potrebe obavljanja iscjeliteljsko terapeutskih djelatnosti) i kvalitetna edukacija iz odabrane terapeutsko iscjeliteljske metode.

Posebnim pravinikom treba razgraničiti područja odgovornosti zdravstvenih radnika s jedne strane i iscjelitelja/terapeuta s druge strane u smislu da je svima jasno:
- koje bolesti i stanja smije iscjelitelj/terapeut tretirati samostalno bez znanja/suradnje zdravstvenog radnika; 
- koje bolesti i u kojim slučajevima može iscjelitelj preuzeti tek nakon liječničke obrade pacijenta;
- koje vrste bolesti i koje pacijente ne smije iscjelitelj uopće primati na tretmane;
- kada i kod kojih slučajeva je moguć zajednički rad iscjelitelja i liječnika u liječenju pacijenta; 

Nadzor rada iscjelitelja, sprovođenje edukacije, trajno usavršavanje te davanje licenci za rad mora ostati u okviru iscjeliteljsko terapeutske struke u skladu sa zakonom koji treba biti donesen po hitnom postupku kako bi se zaštitila prava pacijenata te doprinjelo kvaliteti njihova liječenja u skladu sa pozitivnom praksom u EU i svijetu.

Negativna iskustva iz nekih država kao što je npr. Republika Srbija gdje je iscjeliteljsko terapeutska praksa ograničena zakonom na zdravstvene radnike su nešto što mora doprinjeti drugačijem reguliranju ove problematike u Republici Hrvatskoj, a u skladu sa gore navedenim zaključcima kongresa.