Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

28.05.2023. ePodravina.hr: Nadriliječništvo je štetno, opasno i kažnjivo, bolesnika odvraća od ispravne dijagnoze i provjerenog liječenja

28.05.2023. ePodravina.hr: Nadriliječništvo je štetno, opasno i kažnjivo, bolesnika odvraća od ispravne dijagnoze i provjerenog liječenja

Treba istaknuti da nešto što je danas kod nas alternativno, u nekom je drugom okruženju već duže vrijeme ili oduvijek dijelom službene medicine.


Termin „alternativa“ podrazumijeva zamjenu nečim drugim, što ne znači i adekvatnim, odnosno jednako vrijednim. U skladu s time, opći pojam koji obuhvaća sve neslužbene medicinske sustave kao zamjenu za službenu medicinu je nekonvencionalna (neslužbena) medicina.

Termin se koristi od druge polovine dvadesetog stoljeća i predmnijeva skupinu terapijskih postupaka koji primarno zbog nedostatka dokaza o djelotvornosti nisu dio službene medicine.

Treba istaknuti da nešto što je danas kod nas alternativno, u nekom je drugom okruženju već duže vrijeme ili oduvijek dijelom službene medicine. Primjerice, nekoć alternativne discipline: akupunktura, kiropraktika i osteopatija kod nas, kao i u velikom broju drugih zemalja postaju, ako već ne službene, a ono barem komplementarne metode liječenja.

Nedvojbeno korisnom kod nekih se bolesti pokazuje i hagioterapija – duhovna medicina, čiji je utemeljitelj prof. dr. Tomislav Ivančić. Pri Hrvatskom liječničkom zboru već duže vrijeme djeluje i Sekcija za akupunkturu, a u mnogim Ambulantama za bol, akupunktura je već dugo neizostavna sastavnica liječenja i na listi je usluga koje priznaje HZZO.


HUPED je Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu, registrirano 2000. godine pri Ministarstvu pravosuđa. Djeluje kao krovna organizacija u području nekonvencionalne medicine u Hrvatskoj, u okviru koje je registrirano više od 1000 terapeuta i iscjelitelja te preko 60-ak različitih pristupa poboljšanju zdravlja i kvalitete života.

S druge strane je nadriliječništvo – “liječenje” bez medicinske naobrazbe i stručne spreme, bez obzira obavlja li se ta djelatnost kao zanat ili prigodice te neovisno, prima li se za to novčana naknada ili koji drugi vid nagrade. U Hrvatskoj je nadriliječništvo zakonom zabranjeno i smatra se kaznenim djelom.

Radi se o nedopuštenoj djelatnosti, koju održava prije svega lakovjernost korisnika tih usluga, ali i sporadična nemoć službene medicine, odnosno gubitak povjerenja u nju. Nedvojbeno je štetno i opasno, jer odvraća bolesnika od ispravne dijagnoze i provjerenog liječenja.

Članak je dostupan i na portalu: www.ePodravina.hrPiše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
ORDINACIJA ZA FIZIKALNU MEDICINU, REHABILITACIJU I REUMATSKE BOLESTI
TEL. 048/625033
E-mail: sacer.drazen@gmail.com