Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

30.04.2011. JUTARNJI LIST: Hoće li Hrvatska uskoro zabraniti bolesnima da se liječe kod travara?

30.04.2011. JUTARNJI LIST: Hoće li Hrvatska uskoro zabraniti bolesnima da se liječe kod travara?

Telefoni Hrvatskog udruženja za prirodnu medicinu jučer su se zažarili od poziva zabrinutih travara, medara i svih ostalih koji proizvode ili koriste prirodno proizvedene lijekove.

Preskupe kontrole

Panično zovu i oni koji, primjerice, samo ponekad popiju Uvin čaj koji su kupili na tržnici od travara. Razlog je famozna Direktiva 2004/24/EC, koja zabranjuje prodaju lijekova tradicionalne medicine baziranih na ljekovitom bilju, a u zemljama EU stupa na snagu danas.

Ta direktiva zabranjuje prodaju čajeva i drugih preparata kao lijekova i propisuje da se ti proizvodi moraju registrirati kao hrana ili dodaci hrani, što znači da će potpasti pod kontrolu takozvanog Codex alimentariusa.

To je zakon o hrani koji je prihvatilo 120 zemalja svijeta, pa i Hrvatska, a propisuje da se posebni dodaci hrani koji sadrže vitamine i minerale moraju znanstveno kontrolirati desetak godina. Istraživanje svakog tog proizvoda stoji 100.000 eura!

Pravo na liječenje

- To znači kraj travara i medara. Budući da je Hrvatska odavno uvrstila Codex alimentarius u svoju pravnu legislativu, može se očekivati da će se brzo donijeti propis u skladu s Direktivom 2004/24/EC, koja oduzima pravo na alternativno liječenje.

To je ideja farmaceutskih multikompanija koje žele uništiti konkurenciju - tvrdi Vlasta Toth, supredsjednica Zelene liste.

Zabrana nema uporište u zakonu

- Niti jednu državu, pa ni Hrvatsku, ništa ne obvezuje da prihvati sve iz Codexa alimentariusa. Ako se ne donesu zakoni koji će zabranjivati prodaju trava kao lijekova, država ne može ništa braniti. Na homeopatske pripravke se to neće odnostiti jer imaju minimalne, gotovo nemjerljive količine aktivnih sastojaka poput vitamina i minerala. Kad je riječ o proizvodnji i prodaji meda, to je regulirano drugim zakonima - objašnjava Vedran Korunić, predsjednik Hrvatkog udruženja za prirodnu medicinu.

LINK NA ČLANAK - JUTARNJI LIST