Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

30.05.2018. ePodravina.hr: Alternativna medicina

30.05.2018. ePodravina.hr: Alternativna medicina

Te postupke najčešće izvode osobe koje nemaju znanstveno utemeljeni i službeno verificirani oblik medicinskog obrazovanja - završeni medicinski fakultet. Ovi se terapeuti rijetko, ili gotovo nikada ne oslanjaju na znanstvene dokaze.Samim time što se s nečim ne slažemo, ne možemo to isto učiniti nepostojećim. Stoga je korisnije potencijalnom pacijentu dati informaciju i olakšati mu dilemu, za što će se odlučiti kad se treba liječiti. Postoje brojne alternativne discipline koje navodno vraćaju zdravlje. Terapijski postupci koje ćemo kasnije navesti, tek su neki od mnogih. Rijetki od njih nailaze na odobravanje tek dijela liječničke profesije. Tu primarno mislimo na akupunkturu i kiropraktiku, koje praktički i nisu više alternativa. Nedvojbeno korisnom kod nekih se bolesti pokazuje i hagioterapija – duhovna medicina, čiji je utemeljitelj prof. dr. Tomislav Ivančić.

Najopćenitiji naziv za sve neslužbene metode liječenja je nekonvencionalna medicina – neslužbena za razliku od službene. Taj se pojam može koristiti kao generalni naziv za sve ono što nije službena, klasična medicina. WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) koristi podjelu na: 1. Tradicionalnu, 2. Komplementarnu i 3. Alternativnu medicinu.

Najčešći alternativni načini liječenja su akupunktura, aromaterapija, dijetoterapija, energetska medicina, homeopatija, kiropraktika,, osteopatija, refleksoterapija, tradicionalna medicina, travarstvo, hipnoterapija i prirodna medicina.

Navedeni alternativni terapijski postupci nemaju pretenziju da budu jedini i najcjelovitiji, ali su svakako najrašireniji. Treba istaknuti da naprosto ne postoje stroge granice i nešto što je danas kod nas alternativno, u nekom je drugom okruženju već duže vrijeme ili oduvijek dijelom službene medicine. Primjerice, nekoć alternativne discipline: akupunktura, kiropraktika i osteopatija kod nas, kao i u velikom broju drugih zemalja postaju, ako već ne službene, a ono barem komplementarne metode liječenja. To znači, da one koriste terapijske postupke čiji efekt službenu medicinu nadopunjuje i time poboljšavaju njezin učinak. Pri Hrvatskom liječničkom zboru već duže vrijeme djeluje i Sekcija za akupunkturu, a u mnogim Ambulantama za bol, akupunktura je već dugo neizostavna sastavnica liječenja i na listi je usluga koje priznaje HZZO.

Općenito, termin „alternativa“ podrazumijeva zamjenu nečim drugim, ali ne nužno i adekvatnim, odnosno jednako vrijednim. U skladu s time opći pojam koji obuhvaća sve neslužbene medicinske sustave kao zamjenu za službenu medicinu je nekonvencionalna (neslužbena) medicina. Termin se koristi od druge polovine dvadesetog stoljeća i predmnijeva skupinu terapijskih postupaka koji primarno zbog nedostatka dokaza o djelotvornosti nisu dio službene medicine.

Te postupke najčešće izvode osobe koje nemaju znanstveno utemeljeni i službeno verificirani oblik medicinskog obrazovanja – završeni medicinski fakultet. Ovi se terapeuti rijetko, ili gotovo nikada ne oslanjaju na znanstvene dokaze.

HUPED je Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu, registrirano 2000. godine pri Ministarstvu pravoduđa. Djeluje kao krovna organizacija u području nekonvecionalne medicine u Hrvatskoj, u okviru koje je registrirano više od 1000 terapeuta i iscjelitelja te preko 60-ak različitih pristupa poboljšanju zdravlja i kvalitete života.

HUPED alternativnu medicinu dijeli na četiri područja: 
1. Prirodna medicina
2. Energetska medicina
3. Duhovna medicina i
4. Alternativne savjetodavne djelatnosti.

S druge strane je nadriliječništvo – “liječenje” bez medicinske naobrazbe i stručne spreme, bez obzira obavlja li se ta djelatnost kao zanat ili prigodice te neovisno prima li se za to novčana naknada ili koji drugi vid nagrade. Riječ je o nedopuštenoj medicinskoj djelatnosti, koju održava prije svega lakovjernost korisnika tih usluga, ali i sporadična nemoć službene medicine, odnosno gubitak povjerenja u nju. Nedvojbeno je štetno i opasno jer odvraća bolesnika od ispravne dijagnoze i terapije. U Hrvatskoj je nadriliječništvo zakonom zabranjeno.

O razlozima zašto se ponekad pacijenti odlučuju za alternativno liječenje nešto više u narednom napisu.

Članak je dostupan i na portalu: www.ePodravina.hrPiše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
ORDINACIJA ZA FIZIKALNU MEDICINU, REHABILITACIJU I REUMATSKE BOLESTI
Tel: 048/625033
E-mail: sacer.drazen@gmail.com