Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

HUPED na največem SKUPU ZDRAVSTVENOG TURIZMA, 12.03.2015.g.

HUPED na največem SKUPU ZDRAVSTVENOG TURIZMA, 12.03.2015.g.

U Krapinskim Toplicama održana 5. HTI konferencija

Napisala: Nevenka Mikac

Neposredno nakon svečanog otvorenja 5. HTI Konferencije industrije zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama, u četvrtak, 12. ožujka 2015. u 10 sati – a koju je, svojim pozdravnim pismom organizatorima 5. HTI konferencije, pročitanim uživo na pozornici samog svečanog otvorenja HTI Konferencije u KT, svojim OSOBNIM POKROVITELJSTVOM podržala i Predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović.

Naime, nakon svečanog otvorenja 5. HTI konferencije (a na kojem je, u sklopu unikatne umjetničke uvrertire u taj veliki svjetski konferencijski događaj, nastupio i prvak baleta HNK- Zagreb, Azamat Nabiullin, s baletnom minijaturom iz noseće uloge u predstavi “Giselle” Baleta HNK-Zagreb , a što je oduševilo sve uzvanike i sudionike svečanog otvorenja 5. HTI Konferencije u KT), počelo je prvo predavanje 5. HTI Konferencije, ono Jonathana Edelheita (čelnika američkog MTA-ja), pred dupkom punom dvoranom.

Jonathan Edelheit – „najveća zvijezda“ prvog dana HTI Konferencije

G. Edelheit je tim povodom naglasio da “Hrvatska ima velik potencijal za razvoj zdravstvenog turizma”, i naveo primjer Koreje, gdje je bilo loše stanje u zdravstvu, uz ostalo i zbog nepoznavanja stranih jezika medicinskog osoblja. U samo dvije godine postali su veliki svjetski medicinski centar, grade svoje bolnice i u drugim zemljama, s kojima sudjeluju i u razmjeni lijecnika. Takve vrste kolaboracije bi, smatra predavač, trebala financirati Vlada. Svaka bi zemlja trebala biti usredotočena na to da stvori vlastiti prepoznatljivi brand na svjetskoj sceni, i tek kad uspije privući međunarodnu klijentelu brinuti o konkurenciji između pojedinih ustanova. Uspjeh ovisi o nekoliko čimbenika, prvenstveno o kvaliteti i cijeni medicinske usluge, ali i o cjeloukupnom iskustvu pacijenta kao što je putovanje, smještaj i sigurnost. U tom bi se smislu Vlada, vlasnici hotela i razni pružitelji usluga prijevoza trebali ujediniti. Cilj je, dakako, zadovoljan klijent, a jedan takav dovodi ih još deset. Statistike nam također govore da stranci troše i do pet puta više od lokalnih stanovnika. Gospodin Edelheit ovom je prilikom govorio i o zastarjeloj tehnologiji koja usporava bolnice jer onemogućava klijente da odgovore na svoja pitanja dobiju odmah te na taj način bolnice gube pacijente. Brzina je, dakle, ključna, ali na međunarodnoj medicinskoj sceni postoji još nešto što privlači pacijente – to su takozvani ”rock star” doktori, velika imena iza kojih stoje uspjesi koji su ih lansirali u profesionalce s kojima svatko želi surađivati. Da bi se uopće stvorio takav kalibar stručnjaka, potrebno je investirati u obrazovanje, a kao primjer naveo je Tursku u koju su investirani milijuni dolara.

Potvrdio je to na svom predavanju i MURAT KUCUKKAYA, viši savjetnik pri Global Services – Operations, stručnjak koji ima golemo međunarodno iskustvo poslovanju u zdravstvu, te upravljanju kvalitetom i zdravstvenim informacijskim suastavima (prije dolaska u Houston Methodist Global Care, djelovao je i u Muccat privatnoj bolnici u Omanu), a koji je i sam radio u Turskoj. Inzistirao je na važnosti ulaganja u obrazovanje kao ključ uspjeha te također dodao da u Hrvatskoj vidi veliki potencijal za plasman na svjetskom tržištu zdravstvenog turizma.

Spomenimo još i to da je “zlatni sponzor” ovogodišnje, međunarodne 5. HTI Konferencije industrije zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama, bio CZO (Croatia zdravstveno osiguranje), a čija je predstavnica i predavačica na prvom danu Konferencije bila gđa. Snježana Mirić, voditeljica edukacije CZO-a, nakon svog predavanja na temu “Best Doctors kao model razvoja zdravstvenog turizma”, izjavila sljedeće:

“CZO je na HTI konferenciji predstavio novi proizvod “Best doctors plus”, jedinstveni prozvod na hrvatskom tržištu. BD plus je inozemno osiguranje, što znači da su naši osiguranici građani RH, i ovo osiguranje ne mogu koristiti u RH, nego isklučivo u inozemstvu. Namijenjen je isklučivo zdravim ljudima koji se žele osigurati da u slučaju da se razbole od neke teže bolesti, mogu putem BD plus programa doći do najboljih liječnka u svijetu. A baza im je BD plus 50.000 najbolih liječnika u svijetu.

Koncept proizvoda je dobivanje drugog liječničkog mišljenja za sve bolesti, preporuka najbolje metode liječenja i preporuka tri najbolje klinike u svijetu, za pet najtežih bolesti koje su u pokriću. Kompletna organizacija liječenja, kao i putovanja je u organizaciji BD Plus-a. S obzirom na to da se radi u putovanju u inozemstvo radi liječenja, takav vid usluge po definiciji spada u medicinski turizam”, naglasila je S. Mirić iz CZO-a.


Drugi dan HTI konferencije – u znaku panel rasprave i izlaganja D. Primorca

Drugog dana HTI konferencije industrije zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama, sudionke i goste te najveće konferencije u regiji i ovom dijelu Europe, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Wellness Dalmacije, nositelja brenda Energy Clinic, najviše je privukla panel-rasprava o wellness industriji. Voditeljica je bila Anni Hood iz Velike Britanije, direktorica Global Wellness instituta. U svom se kratkom uvodu prvenstveno osvrnula na statistike iz 2013. godine prema kojima je razvoj wellness turizma u samo godinu dana stvorio preko 2 milijuna radnih mjesta i donio zaradu od 40 milijardi dolara na svjetskoj razini. Samo u Europi broj wellneas turista porastao je za 12%, a vodeće zemlje su Njemačka, Francuska, Austrija i Švicarska. Njoj osobno najviše odgovara ponuda Austrije. Posjetitelje najviše privlači ponuda vezana uz organsku prehranu, detoksikaciju, pomlađivanje i opuštanje. Važno je napomenuti da postoje dvije vrste wellness turista, oni kojima je prvobitni cilj sâm wellness i oni kojima je ta vrsta opuštanja usputna, dok su mjesto posjetili iz drugog razloga.

Nakon A. Hood, kratko je izlagao i Iztok Altbauer, predsjednik Udruženja slovenskih prirodnih lječilišta. Objasnio je da je u zadnje vrijeme prisutan trend koji naziva MINDFUL LIVING, mentalno opuštanje i neka vrsta rehabilitacije uma. Smatra da je Slovenija uspješna u privlačenju wellness turista zbog niza čimbenika kao što su prirodni resursi, netaknuta priroda i bogata tradicija te napominje da bi po svim tim kriterijima Hrvatska trebala biti jednako uspješna. Što dokazuje i slovenska statistika prema kojoj je Hrvatska peta po redu Slovencima turistički najzanimljivija zemlja, nakon Austrije, Italije, Rusije i Njemačke.

A Jonathan Edelheit, predsjednik i osnivač američkog MTA-ja, te vodeći stručnjak i prvi čovjek zdravstvenog turizma svijeta (koji je prvoga dana Konferencije održao iznimno važno uvodno predavanje o ulozi zdravstvenog turizma u kontekstu globalnih reformi ne samo Hvatske i regije, nego i cijeloga svijeta, u panel-diskusiji se ovaj put osvrnuo samo na važnost socijalnih medija (Facebook, Twitter ) u oglašavanju i privlačenju novih klijenata, te riječ prepustio Općinskm načelniku Krapinskih Toplica, Ernestu Svažiću.

Svažić se pak poslužio primjerom Slovenije, gdje se samo iz europskih fondova u wellness turizam uložilo 500 milijuna eura. Podsjetio je također na povijest Krapinskih toplica i tradiciju primjene ljekovitih bilja i termalnih voda staru 150 godina te na noviji naglasak na medicinske tretmane, poglavito u bolnici ‘Magdalena’. Smatra da je krajolik Krapine, kao i organski proizvedena hrana, pogodan za privlačenje klijenata iz cijelog svijeta.

Uslijedila je zatim rasprava o razlici između wellness i medicinskog turizma, te se pokušalo objasniti gdje je točka preklapanja te dvije grane. Zajednički je zaključak četvero znalaca bio da je Hrvatska sjajan potencijal upravo za razvoj kombiniranog wellness-medicinskog turizma.

Komplementarna i alternativna medicina danas

Potom je u sklopu druge teme – one o Komplementarnoj i alternativnoj medicini danas”, prvi govornik bio Vedran Korunić, predstavnik HUPED-a koji trenutno ima 1200 članova i organizira niz školovanja, posebice na području klasične i francuske homeopatije. Uz edukaciju, ovom je društvu prioritet zalaganje za zakonsku ragulativu. U Hrvatskoj postoji veliki otpor usprkos činjenici da ova prirodna, energetska i duhovna medicina privlači sve veći broj klijenata razočaranih u modernoj medicini, točnije, 70 % ispitanika na službenim stranicama HUPED-a uslugama iscjeljitelja koristilo se iz nužde. Korunić ne niječe moć placebo efekta u nekim slučajevima, no ipak je sve više znanstvenih istraživanja koji dokazuju uspjeh alternativnih i komplementarnih metoda liječenja. Primjer je često osporavana kristaloterapija. Uvjerenje na koje se često odmahivalo rukom, ono da sodalit povoljno utječe na rast biljaka, danas je dokazano. Napomenuto je da je alternativna medicina specifična i po tome da za svaku metodu postoji znanstveno i mistično objašnjenje, a najbolji je primjer akupunktura. Znanost govori o lučenju endorfina stimuliranjem određenih centara, a misticna je verzija da su u ovom slučaju igle antene koje privlače energiju i nadopunjuju energetske nedostatke pojedinca. Gospodin Korunić je izričito napomenuo da njihovo društvo dopušta bavljenje akupunkturom isključivo liječnicima zbog rizika od ozljeda iglom.

Na njega se nadovezao Aleksandar Pešut – doktor medicine i fizioterapeut. Ponovio je definiciju holizma koju je koristio jos Jan Smutz, filizof i državnik. WHO ( World Health Organisation ) smatra da se holistički ideal zdravlja ne može ostvariti u okvirima sadašnjeg sustava zdravstva. Strategija razvoja tradicionalne i komplementarne medicine na snazi je od 2014., a trajat ce do 2023. Razlozi interesa Svjetske zdravstvene organizacije za ovu vrstu liječenja vrlo su jasni – broj korisnika raste, rezultati su odlični, pogotovo u akutnim stanjima. Kao i Korunić, uzeo je akupunkturu kao primjer. Konkretno, kao metoda iscjeljenja priznata je u 103 zemlje, u njih 29 sređena je regulativa, a u samo 18 troškove pokriva zdravstveno osiguranje.

Istaknuo je globalnu ekonomsku ulogu svih vrsta alternativne medicine, kao i činjenicu da broj istraživačkih instituta rapidno raste, zadnjih se petnaest godina peterostruko povećao. Izrazio je i zabrinutost zbog zapostavljanja raznih razina kao što su emotivna, mentalna i duhovna. Ističe da je još osamdesetih godina dokazana obostrana povezanost između emocija i biokemije organizma.

Sljedeći je predavač bila Aida Jelaska iz zagrebačkog centralnog doma zdravlja. Govorila je o nužnosti suradnje između različitih grana gospodarstva kako bi zdravstveni turizam došao do izražaja. Slično kao i gospodin Edelheit jučer, spomenula je važnost cjeloukupnog iskustva pacijenta te nabrojila neke prirodne metode liječenja, kao što je inhalacija, čije troškove pokriva HZZO, a u budućnosti bi ih trebalo biti i više.

Nakon nje, riječ je preuzela Dragica Radanović iz Društva za promicanje osteopatije.

Osteopatija je metoda liječenja koja je praktički bezopasna, do te mjere da se često primjenjuje na novorođenčadi. Popularna je među sportašima i plesačima, kao i među svima sklonima ozljedama. Tretman je ugodan i nježan, a manualne tehnike koje se ovdje koriste djeluju i na emocionalne i mentalne disfunkcije. Posebno se pozitivnom osteopatija pokazala u tretiranju djece s cerebralnom paralizom. Gospođa Radanović svoje zanimljivo predavanje završila pozivom svim prisutnima da uživaju u bajkovitim Krapinskim toplicama.

Dragan Primorac – izjava o značenju HTI konferencije i MTA-radionica

No, najviše zanimanja ipak je privuklo izlaganje prof.. dr. sci. Dragana Primorca, ugledednog hrvatskog pedijatra, forenzičara i genetičara svjetskog glasa, a koji je u sklopu blok teme „Licence i certifikati“ pod nazivom „Prednosti certificiranih klinika“, objasnio važnost ove HTI Konferencije u Krapinskom Toplicama i MTA-radionica za certificiranje djelatnika u zdravstvenom turizmu, a koje su se, prvi put ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, održale u subotu, 14. ožujka, u predavaonici Specijalne bolnice Magdalena u Krapinskim Toplicama.

Zatvaranje HTI Konferencije

Na kraju te, iznimno uspješne – prve u Hrvatskoj, regiji i Europi – subotnje MTA-radionice za certificiranje zdravstvenih djelatnika, u suorganizaciji američkog MTA-ja i 5. HTI konferencije u Krapinskim Toplicama, direktorica Sektora za turizam HGK, Leila Krešić Jurić, izjavila je:

” Zadovoljstvo mi je bilo sudjelovati u organizaciji tog najvećeg skupa zdravstvenog turizma koji je ove godine uspio privući sudionike iz čak 16 zemalja, i predavača, ali i onih koji su pristigli iz različitih krajeva svijeta, kako radi umrežavanja s hrvatskim partnerima, tako i zbog certificiranja – kao prvi profesionalci u zdravstvenom turizmu u HR. Kad je Hrvatska gospodarska komora po prvi put ušla u organizaciju ove konferencije pred pet godina, bio je to edukativni skup samo za 40-ak čanica Zajednice zdravstvenog turizma pri HGK. Ove godine naša Zajednica slavi 20 godina postojanja i okupljanja vrlo raznolikih sudionika u zdravstenom turizmu, te nam je tim veća čast što je ovogodišnja HTI konferencija nadmašila sva očkivanja, te svojim sadržjem, kvalitetom predavača i sudionicima, pozicionirala Hrvatsku na mapu zdravstvenog turizma svijeta.”

Domaćin te 5. HTI konferencije, Općinski načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić, naglasio je pak:
”Ova 5. HTIi konferencija je završila MTA-radionicom za certificiranje prvih profesionalaca zdravstvenog turizma u regiji, u organizaciji Medical Tourism Assosoiationa i našeg HTI Conferencea. Ponosan sam što je prva takva radionica na europskom području održana upravo u našim Krapinskim Toplicama, u kojima su smještene medicinske ustanove poznate po tome što su među prvima kod nas uvele sustave upravljanja kvalitetom, a “Magdalena” je odnedavno i nositelj prestižne Kanadske akreditacije. U vrijeme HTI Konferencije ugostili smo gotovo dvjesto sudionika i predavača iz 16 zemalja svijeta, te vjerujem da smo odradili izvrsnu promociju i predstavili Krapinske Toplice i Krapinsko-zagorsku županiju kao za vrhunsko odredište zdravlja.

A Zdeslav Radovčić, direktor HTI Conferencea, te “alfa i omega” ovog – prema ocjeni i samog g. Jonahtana Edelheita (predsjednika MTA-ja) – “najboljeg HTI skupa u ovom dijelu Starog Kontineta”, rezimirao je:
“Nikad do sad u Hrvatskoj nije bilo okupljeno toliko eminentnih imena iz područja zdravstvenog turizma, i iz toliko zemalja kao na ovoj, 5. po redu, HTI Konferenciji industrije zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama. Zavidna razina skupa ulijeva mi veliku nadu da će HTI Conference uskoro postati i jedan od velevrijednih izvoznih hrvatskih proizvoda.”

Spomenimo i to da je ministar turizma RH Darko Lorenzin, predzadnjeg dana 5. HTI Konferencije u Krapinskim Toplicama, u prostorijiama Ministarstva turizma RH, primio izaslanstvo HTI Conferencea, na čelu sa Zdeslavom Radovčićem, diektorom HTI-ja, Leilom Krešić-Jurić, direktoricom sektora turizma HGK, Marcelom Medakom, predsjednikom Zajednice zdravstvenog turizma pri HGK, te posebno g. Jonahtanom Edelheithom, prvim čovjekom zdravstvenog turizma svijeta, te im čestitao

na rezultatima i organizaciji ove 5. HTI Konferencije industrije zdravstvenog turizma 2015. u Krapinskim Toplicama – a sve u svrhu prioritetnog razvoja i bolje budućnosti zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

Završna poruka javnosti g. Jonahtana Edelheita (MTA)

Na kraju te iznimno uspješne, trodnevne 5. HTI konferencije u Krapinskim Toplicama, svojim se završnim priopćenjem i ocijenom cijele Konferencije oglasio i g. Jonathan Edelheit – a koje, uz njegovu posebnu poruku za budućnost HTI projekta u Hrvatskoj i regiji organizatorima Konferencije, sudionicima i javosti – prenosimo u cijelosti:

„Hrvatska posjeduje infrastrukturu na razini kvalitete zdravstva i gostoprimstva da bi mogla postati jednom od vodećih zemalja u području medicinskog i wellness turizma.

Privatni sektor je spreman za spomenutu vrstu turizma i bilo je sjajno promatrati strast i entuzijazam hotela i bolnica u želji da postanu svjetski lideri u medicinskom turizmu.

Povijest wellnessa u Hrvatskoj je nevjerojatna, ali u svijetu nepoznata. Kad bi Hrvatska svijetu ispričala svoju priču postala bi jedna od vodećih destinacija što se wellness turizma tiče.

Zdravstvena njega u Hrvatskoj je povoljna i kvalitetna. Ovdje se već liječe pacijenti iz cijelog svijeta, primjerice iz Iraqa i Njemačke. Problem je što o tome nitko ne zna.

Hrvatska bi Vlada trebala poduprijeti inicijativu medicinskog i wellness turizma, s obzirom da bi to potencijalno moglo pridonijeti tisućama radnih mjesta i milijunima dolara zarade. Kad dođe tzv zdravstveni turist, on ostaje minimalno 2 -3 tjedna, vodi sa sobom partnera i u prosjeku potroši pet do deset puta više od lokalnog stanovništva. To bi zaista povoljno utjecalo na ekonomiju države.

Gotovo svaka zemlja u svijetu ulaže u medicinski i wellness turizam upravo zbog pozitivnog utjecaja na ekonomiju.

“The Medical Tourism Association unaprijed se veseli otvaranju novog poglavlja MTA u Hrvatskoj i suradnji s javnim i privatnim sektorom zdravstva koja će Hrvatsku plasirati na svjetsku kartu zdravstvenog turizma.“ , poručio je g. Jonahtan Edelheit.

Više informacija na linku: http://www.tjedno.hr/najveci-skup-zdravstvenog-turizma/