Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

SISTEMSKE KONSTELACIJE PO BERTU HELLINGERU

SISTEMSKE KONSTELACIJE PO BERTU HELLINGERU

Što su sistemske konstelacije po Bertu Hellingeru?

Sistemske konstelacije po Bertu Hellingeru nisu zamjena za terapiju, psihoterapiju, postavljanje medicinskih dijagnoza i drugih vrsta dijagnoza. Sistemske konstelacije su odlična metoda sagledavanja složenih odnosa između ljudi, stvari, pojmova, osjećaja, novca, nekretnina, simptoma bolesti, poslovnih suradnika i svega drugog. Cjeline obiteljske, pedagoške ili poslovne imaju iste sistemske zakonitosti i načela koje je utemeljio Bert Hellinger. Najveća snaga konstelacijskog procesa je kada klijent pusti da konstelacijsko rješenje djeluje na njega u potrebnom vremenu, možda nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. Rješenje nastaje iz konstelacijskog procesa, a do čitave promjene u obiteljskom sistemu prvo dolazi uslijed mijenjanja unutarnjih predodžbi klijenta. Nitko drugi u sistemu klijenta se ne mora prvi promijeniti kako bi se klijent promijenio. Kada klijent nešto razriješi, obično to djeluje na čitavu obitelj. Što će dalje sa dobivenim uvidom koji se pokaže u radu iz konstelacije klijent sam dalje odlučuje, jer to ne može umjesto njega odraditi voditeljica konstelacija. Bert Hellinger daje usporedbu rješenja u konstelacijama i svjetlosti. Nakon nekog vremena pod svjetlošću stvari se vide jasnije, iz drugačijeg kuta, otvaraju se nove mogućnosti i djeluje se, a ne raspravlja o svjetlosti.

Obiteljske konstelacije mogu pomoći ljudima koji žele:
- promjenu u problematičnim odnosima;
- imati bolji odnos u životu;
- biti bez obiteljskog zapetljaja;
- prevladati unutarnje sukobe i vanjske pritiske ili velike odluke;
- profesionalni uspjeh.Kako funkcioniraju sistemske konstelacije po Bertu Hellingeru?

Konstelacije se razvijaju kroz tri faze i stvaraju dvije različite slike obiteljskog sistema: sliku destruktivne dinamike i sliku rješenja.

Prva faza konstelacija predstavlja sjećanja klijenta i unutarnje predodžbe. Bert Hellinger napominje kako klijent koji je u konstelacijskom procesu treba pratiti svoje osjećaje koji mu se pojavljuju kada drugi predstavnici ulaze u konstelacijsko polje. Reakcije predstavnika daju nam informaciju koja nadopunjava ono što klijent kaže. Kombinacija njihovih reakcija bolja je osnova za dobivanje rješenja nego sama sjećanja klijenta i njegove unutarnje slike. Nakon što je skrivena dinamika postala jasna, moguće je vidjeti rješenje.

U drugoj fazi konstelacije započinjemo na temelju pokušaja pogreške korak po korak. Ova nova dinamika konstelacije omogućava klijentu da osjeti mogućnost promjene.

Treća faza rada daje sliku onoga što može biti, učinak kada si klijent uspije dati novo pripadajuće mjesto i novu ulogu postepeno mijenjajući prijašnje stanje.

Ponekad rješenja iz konstelacije djeluju i na druge članove obitelji, kao i na ostale sudionike u grupi koji se počinju osjećati bolje. Bert Hellinger kaže da nakon konstelacije sebi možemo dopustiti biti iznenađeni onime što se dešava, a nova predodžba jednostavno neka djeluje sama po sebi.

Konstelacija nam može pomoći pronaći rješenja ili nam dati uvid u mnogim područjima, kao npr. kod:
- sukoba i napetih odnosa unutar obitelji;
- roditelja koji se razdvoje ili razvode i žele pronaći pravo mjesto za djecu;
- osoba koje imaju osjećaj kao da su stranci u grupi i obitelji;
- osoba koje si ne mogu priuštiti da su sretne i uspješne;
- situacije kada su se povijesni događaji stavili na teret nekog člana obitelji ;
- slučaja nasilničkog ponašanja, česte bolesti ili gubitka motivacije za život;
- potrebe obrađivanja odnosa ili ometajućeg događaja unutar tima tijekom promjena unutar institucije ili primjerice tvrtke.Zašto sistemske konstelacije po Bertu Hellingeru?

Sistemske konstelacije po Bertu Hellingeru imaju pristup koji ukazuje na stavove i govor tijela u cilju razmatranja odnosa između djeteta i članova njegove obitelji, u poslovnim ili partnerskim odnosima. Pristup predstavlja širok spektar praktične primjene u obitelji, školi, poslu, društvenim skupinama i pri tome osvjetljava ponašanja djeteta, mladih, odraslih osoba u radu i međuljudskim odnosima.

Zato što je Bert Hellinger razvio metodu obiteljskih konstelacija koja na jednostavan način omogućava ljudima spoznaju o izvoru svojih dinamika problema.

Zato što s malo riječi daje uvide u obiteljske zapetljaje, zahtjevne, neugodne, ekonomske, financijske, stresne, incidentne situacije, jer su narušena načela prava pripadanja, hijerarhije, ravnoteže davanja i primanja ili savjesti.

Zato što vas mogu uputiti u dinamiku obiteljskih sistema, a kroz shvaćanje metode Berta Hellingera mogu vam omogućiti bolje, skladnije svakodnevne životne dinamike odnosa.Zašto bi se obratili voditeljici sistemskih konstelacija po Bertu Hellingeru?

Milčica Laković-Buterin redovna je članica HUPED-a te ima pravo na status voditeljice sistemskih konstelacija po Bertu Hellingeru. Ima odgovarajuću i važeću diplomu kao i licencu za rad u toj djelatnosti koju obavlja u obliku savjetovanja njegujućih odnosa u ljudskoj zajednici, otkrivanju problema, otkrivanju značenja poruka koje se kriju ispod simptoma bolesti. Djeluje sukladno važećim propisima i pridržava se etičkog kodeksa HUPED-ove mreže.

Sve informacije o Sistemskim konstelacijama po Bertu Hellingeru možete dobiti na mailu milcica.buterin@gmail.com ili na mobitel +385 95 871 6564