Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

Što kad afirmacije i vizualizacije ne djeluju?

Što kad afirmacije i vizualizacije ne djeluju?

Razmišljate li o tome što učiniti kada afirmacije i vizualizacija ne daju željene rezultate? Možda ste već prakticirali afirmacije i vizualizacije, usmjeravajući ih prema ostvarenju vaših ciljeva, ali ste primijetili kako taj proces s vremenom postaje sve teži. Motivacija splašnjava, a rezultati izostaju. Mnogi autori i programi osobnog razvoja motiviraju nas da budemo uporni i nastavimo dalje, no praksa pokazuje da to nije uvijek lako postići. Jeste li doživjeli takvo iskustvo?

Često primam upite upravo o takvim situacijama, pa ću u ovom članku iznijeti svoje mišljenje o tome zašto se to događa i zašto su tehnike poput afirmacija i vizualizacije nepotpune ako ne obuhvate i ostale bitne čimbenike.

Krenimo od početka, ali zaista od početka. Od trenutka kada se rodimo, ne znamo puno o sebi. Sve informacije o sebi počinjemo stjecati kroz način na koji drugi ljudi reagiraju prema nama. Zahvaljujući zrcalnim neuronima, možemo percipirati i doživjeti informacije koje primamo iz okoline mnogo prije nego što naučimo govoriti. U tim ranim godinama, naš mozak nema sposobnost kritičkog razmišljanja o informacijama koje primamo, pa ih nesvjesno preuzimamo misleći da je to stvarnost, ne znajući da to nisu činjenice. Jer misao je samo misao - nije činjenica. Nesvjesno tražimo potvrdu i prihvaćanje iz relevantne okoline, te smo spremni učiniti sve kako bismo to dobili. Na razne se načine pokušavamo prilagoditi i potisnuti dijelove sebe koji bi mogli biti prijetnja slici koju želimo prikazati kako bismo se što bolje uklopili u obitelj i društvo.

U najstarijim duhovnim učenjima, ovaj nesvjesni proces naziva se "svetim ratom" protiv sebe, protiv svoje autentičnosti i u prosjeku traje do naše dvadesete godine. Do tada se formiraju svi naši energetski centri – čakre. "Glavno oružje" kojim vodimo taj rat je aspekt našeg uma koji se u drevnoj duhovnoj literaturi naziva "manas". Taj centar u našem umu neprestano analizira informacije koje primamo iz okoline i propušta samo one koje nam stvaraju ugodu, a odbacuje one koje bi mogle izazvati bol. 

Kroz napore, stalno potiskujemo svoju autentičnost, duboko je smještajući u naš podsvjesni um ("samskara chitta"). Međutim, to ne znači da ti dijelovi nestaju; oni i dalje rastu i razvijaju se, uvijek težeći izlasku na površinu naše svijesti ("jagrat chitta"). Ipak, s godinama, ti dijelovi mijenjaju svoju bit i s vremenom postaju ono što Vede opisuju kao "tamastičnu" energiju. Gube svoju živost i pokretačku snagu, dopuštajući da dominiraju bijes, ogorčenost, strah, napuštenost, bespomoćnost i sram... Obično se to događa nakon trideset i pete godine života, kada naša životna energija počinje opadati. Ti odbačeni dijelovi naše autentičnosti tada počinju stvarati snažan negativni emocionalni naboj u tijelu, dok mi krivimo druge ljude za naše emocionalno stanje. Okrivljujući sve oko sebe, sve dublje se uvlačimo u igru nesvjesnog uma, stvarajući plodno tlo za rast i razvoj nelagodnih emocija. Pokušavajući se zaštititi od tog teškog i gustog naboja, počinjemo se uvjeravati da će sve biti bolje kad se vjenčamo, imamo djecu, otplatimo kredit, ili pronađemo bolji posao.

S obzirom na sve navedeno, čim počnemo primjenjivati afirmacije i vizualizaciju prema ostvarenju cilja, u nama se istovremeno aktivira i motivacija i negativni emocionalni naboj. Često zbog toga odustanemo od svojih ciljeva i prestanemo prakticirati afirmacije i vizualizaciju, pronalazeći opravdanje za to. Afirmacije, vizualizacija, pa čak i zapisivanje ciljeva, sve su to korisne tehnike – no ključno je postati osoba koja je spremna osvijestiti i prihvatiti sve dijelove sebe kako bismo se cjelovito mogli kretati kroz život.

"Dok nesvjesno ne učinite svjesnim, upravljat će vašim životom i zvat ćete ga sudbinom." - Carl Gustav Jung

Tijekom vlastite osobne transformacije, izučila sam dvije učinkovite metode za otpuštanje negativnog emocionalnog naboja: ThetaHealing i Mindfulness, te ću rado odgovoriti na sva tvoja pitanja u vezi tih metoda.

Veselim se tvojem javljanju, 

Lili Putarek, vlasnica obrta Invista coaching.

Certificirani life coach, Mindfulness trener i energetski terapeut.

➡️ 091/134-8898

➡️ https://invista.hr/

➡️ https://www.facebook.com/InvistaCoachingLP/

➡️ https://www.instagram.com/invista_liliputarek/

➡️ https://www.linkedin.com/in/lili-putarek-6bb118245/