Anketa

Što Vas je najviše potaknulo da se bavite / koristite prirodnom, energetskom i/ili duhovnom medicinom?

Tradicionalna tibetanska medicina

Tradicionalna tibetanska medicina

EVA HALTER OSTOJIN

Svakoga od nas put vodi prema nečemu ili od nečega. Mene je nakon dugo vremena put vratio prvoj velikoj ljubavi - medicini, ali ovaj put nekoj drugoj medicini, tibetanskoj medicini.

Tibetanska medicina ili Bodkyi Sowa Rigpa spada među najstarije medicine, poznate od petog stoljeća prije Krista. Zasniva se na holističkom pristupu kojem je cilj uspostavljanje ravnoteže fizičkog, emotivnog i duhovnog stanja pojedinca, prevenira pojavu bolesti, bavi se bolešću, produžuje život i njeguje osjećaj sreće. Znanje tibetanske medicine nakon stoljeća usmene predaje, zabilježeno je u 4 knjige medicinske Tantre. Svaka Tantra je osim u tekstu prikazana i u slikovnom obliku, kao stabla sa listovima, gdje svako stablo i list nosi svoj naziv, poglavlje medicine, a svaki student mora i dan danas znati napamet svako stablo i redoslijed listova na svakom. Osim medicinckog znanja, zapisan je i određen kodeks ponašanja kojeg se treba držati svaki praktikant. Glavni izvor svih bolesti ili poremećaja prema tibetanskoj medicini je neznanje. Slijedi neravnoteža tri energije tijela a to su: tijelo, um i govor. Tijelo je skup tri energije ili "humors" koje trebaju biti podjednake, dok je um skup emocija i suptilnog tijela. Riječ je o holističkoj medicini, a kažu i o zaostaloj medicini. Možda je i zaostala, nema kirurgije koja je izumrla u osmom stoljeću, ali ovaj holistički pristup i stoljetno znanje je ipak efikasno. Zanimljivost je da je u još u 8-om stoljeću održana prva međunarodna konferencija tibetanske medicine u kojoj su sudjelovali liječnici iz Mongolije, Kine, Indije, Perzije, Istočnog Turkistana i drugih zemalja, a u 1805 godine osnovan je prvi medicinski koledž, te 1916.godine Tibetanski astro-medicinski centar ili Men Tse Khang pod pokroviteljstvom 13-og Dalai Lame. 

Pod pokroviteljstvom Men Tse Khanga je i osnovan studij tibetanske medicine u Knappenbergu, Austrija koji sam i ja završila, te po završetku otišla na dodatnu edukaciju na Men Tse Khang College u Dharamsali, Indija, gdje se u izbjeglištvu nastavlja školovanje i praksa tradicionlane tibetanske medicine. Pohađala sam Tibetan medicine education center i učila od Dr. Passang, u IIHST diplomirala kod dr. Wangdue, te radila i učila kod brojnih Amchia u Tibetanskoj bolnici u Dharamsali, a imala sam i čast učiti od slavnog Dr. Yeshi Dhonden, na žalost koji nije više sa nama. 

Nakon diplome iz Tradicionalne tibetanske medicine i diplome iz Umjerenih terapija i Tibetanske masaže, otvorila sam obrt i od 2019.godine  prakticiram tibetansku medicinu na području Istre. Mogu reći da najviše uspjeha ima kod poremećaja loko motornog sustava gdje se cuppingom, wet cuppingom i moxom uspješno umanjuju tegobe. U radu koristim biljne pripravke iz Men Tse Khang proizvodnje prirodnih preparata koji pomažu i kod raznih poremečaja metabolizma, upalnih procesa, umora, smanjuju bolove i pomažu kod raznih ozljeda.


KONTAKT INFORMACIJE:
tel: 091/2350089
www.tibetanska-terapija-m.hr

Galerija

Tradicionalna tibetanska medicina Tradicionalna tibetanska medicina